Γενικές πληροφορίες για το πανηγύρι
Το πανηγύρι η διάρκεια του οποίου
είναι 4 μέρες και είναι πολύ δημοφιλές, διεξάγεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του
Ιουνίου και είναι προς τιμή του Αγίου Χαραλάμπους. Η τελευταία μέρα ονομάζεται
«χαρλαμέλια» από το όνομα του Αγίου Χαραλάμπους και προορίζεται για γλέντι μόνο
των ντόπιων του χωριού.
Η έναρξη του πανηγυριού χάνεται
στα βάθη τον χρόνων. Εικάζεται ότι κατά την Τουρκοκρατία, η περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους
ονομαζόταν (μέχρι και σήμερα) Ταύρος και εκεί οι χωριανοί διατηρούσαν βοοειδή.
Τότε κάποιος χωριανός, ονομαζόμενος Μαλομύτης έχασε ένα ταυρί που το βρήκε μετά
από καιρό σε περιοχή οθωμανικής δικαιοδοσίας που απαγόρευε την πρόσβαση σε
Έλληνες. Ο κάτοχος του ζώου προσπάθησε να το πάρει και ο Τούρκος επιστάμενος
της περιοχής προσπάθησε να τον σκοτώσει τρεις φορές χωρίς επιτυχία γιατί
εμποδιζόταν από τον Άγιο. Από τότε ο Τούρκος πίστεψε στον Άγιο και του επέτρεψε
να πάρει το ζώο. Ο Μαλομύτης αποφάσισε να
το πάει τάμα στον Άγιο. Έκτοτε καθιερώθηκε να γίνεται σφαγή ταύρου ως
τάμα στον Άγιο Χαράλαμπο και να παρασκευάζεται το τοπικό φαγητό «κισκέκ».
Το μαγείρεμα του «κισκέκ».
Συνταγή Κισκέκ (ένα καζάνι)
- 25 κιλά μοσχαρίσιο κρέας
- 12 κιλά πρόβειο κρέας
- 10 κιλά κρεμμύδια
- 1 μεγάλο ταψί (καθαρισμένο) σιτάρι
-αλάτι
-πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα κρέατα που έχουμε ξεκοκκαλίσει μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο καζάνι και σε ένα άλλο καζάνι βράζουμε τα κόκκαλα των οποίων το ζωμό προσθέτουμε σταδιακά στο κρέας. Ενώ βράζει το κρέας αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται. Όταν το κρέας κοντεύει να βράσει ρίχνουμε μέσα το σιτάρι. Αφού βράσει το μείγμα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μετά το κοπανάμε δυνατά με μεγάλα ξύλα τα λεγόμενα κουπιά ή κόπανους μέχρι να λιώσει και να γίνει αλοιφή.
Το φαγητό ευλογείται και σταυρώνεται από τον ιερέα και στη συνέχεια διανέμεται στον κόσμο που είναι στο πανηγύρι.
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφή